logo realitycelder
Vráťme Štiavnici jej pôvodnú tvár a naše činy budú mať zmysel...

Ing. Marián Lichner

  Ing. Marián Lichner, CSc. sa narodil 14.10.1949 v Banskej Štiavnici, v baníckom domčeku pod Starým mestom. Vyrastal spolu so svojimi dvomi súrodencami, sestrou a bratom. V Banskej Štiavnici absolvoval základnú a Strednú všeobecno – vzdelávaciu školu.

Po maturite študoval na Prevádzkovo – ekonomickej fakulte VŠP v Nitre, odbor ekonomika pôdohospodárstva.  V rokoch 1979–1984 študoval na Národohospodárskej fakulte VŠE v Bratislave. V roku 1986 mu bola udelená vedecká hodnosť kandidáta ekonomických vied. Venoval sa športu, normu prvej výkonnostnej triedy splnil v šiestich druhoch športu. Začiatkom 70. rokov v juniorskej kategórii dosahoval v silovom trojboji popredné umiestnenie na Slovensku a medailové umiestnenia dosiahol na vysokoškolských hrách v silových disciplínach. Bol mnohoročným kapitánom šachového družstva Banskej Štiavnice, ktoré úspešne súťažilo v krajskej lige. Veľa rokov tiež reprezentoval naše mesto v športových súťažiach v love rýb udicou. 

Viac ako 35 rokov sa venoval fotografovaniu a publikoval vyše tisíc čiernobielych a viac ako 1300 farebných fotografií. Takmer všetky z prostredia Banskej Štiavnice. Publikoval tiež viacero teoretických článkov a štúdií z oblasti priestorového rozvoja a uplatňovania ekonomických nástrojov v ochrane životného prostredia. Bol autorom viacerých kníh o Banskej Štiavnici a jej okolí, vydal publikácie Banská Štiavnica, Tajchy I., Tajchy II., Monografiu Banskej Štiavnice, knihu Existencia a naposledy Osobnosti mesta Banská Štiavnica.


V roku 1988 bol zvolený za podpredsedu MsNV a v roku 1990 za primátora mesta Banská Štiavnica. Počas svojho pôsobenia na MsNV i vo funkcii primátora mesta, v ktorej pôsobil nepretržite štyri volebné obdobia do roku 2006, sa vytrvale snažil o zlepšenie postavenia Banskej Štiavnice v rámci Slovenska, o upevnenie autority mesta doma i v zahraničí a hlavne o zlepšovanie vybavenosti mesta a jeho postupnú obnovu. 

Počas jeho pôsobenia vo funkcii primátora sa obnovilo viac ako 35 objektov v historickom jadre mesta a na ďalších viac ako 17 sa pokračovalo v obnove. Bol iniciátorom zapísania Banskej Štiavnice na Listinu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v roku 1993, a významnou mierou prispel i k postupu nášho mesta do svetového finále v súťaži Národy v rozkvete v roku 1999 a v roku 2000. Mesto získalo svetové ocenenia – v r. 1999 v Japonsku Zeleného Oscara za zlepšenie životného prostredia, skrášľovanie krajiny a environmentálny rozvoj, v r. 2000 v USA získalo Zeleného Oscara za starostlivosť o kultúrne dedičstvo. Mimoriadne významným a cenným uznaním zásluhou Ing. Mariána Lichnera, CSc., bol certifikát Centra OSN pre ľudské sídla, ktoré získalo naše mesto v r. 2000 v Spojených arabských emirátoch za používanie najlepších postupov pri spravovaní ľudského sídla smerom k trvale udržateľnému rozvoju. Tento certifikát získalo naše mesto ako jedno zo 40 ocenených miest planéty. Úspešne spolupracoval s Radou Európy, kde pokračoval program technickej pomoci nášmu mestu. O dobrej spolupráci svedčilo mnoho ponúk na spoluprácu zo strany významných európskych historických miest. 

Mal významnú zásluhu na etablovaní vysokého školstva v Banskej Štiavnici. V roku 2000 začala v Banskej Štiavnici pôsobiť Fakulta ekológie a environmentalistiky TU Zvolen a dve katedry Fakulty prírodných vied UMB Banská Bystrica. Vďaka Ing. Mariánovi Lichnerovi bola v r. 2000 posvätená deklarácia pokračovateľov Baníckej akadémie. Najvyšší predstavitelia šiestich fakúlt zo štyroch štátov prišli po 83 rokoch do Banskej Štiavnice, aby vzdali nášmu mestu úctu a uznali priekopnícke postavenie.
Cesta jeho životom nebola ľahká, riešil stovky náročných pracovných úloh, odstraňoval nedostatky, boril sa s problémami silou vôle, ktorou vždy oplýval a ktorá mu pomáhala prekonávať ťažkosti. Bol vždy presvedčený, že naplnenie zmyslu ľudského života a šťastia je v práci, ktorá je prospešná celej našej spoločnosti. Práci, ktorá sa stáva vecou cti a statočnosti, ktorá má korene v nevyčerpateľnej túžbe človeka po zdokonaľovaní a túžbe po lepšom živote. Marián Lichner sa neuspokojil s dosiahnutými výsledkami, vždy podporoval pokrok a napriek náročnej práci sa trvale vzdelával. V r. 2006 získal hodnosť docenta Technickej univerzity, BERG fakulty v Košiciach.

Pracoval v mnohých funkciách, bol zakladateľom a predsedom Združenia historických miest Slovenska so sídlom v Banskej Štiavnici a tiež predsedom revíznej komisie Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave.
V r. 2002 vďaka Ing. M.Lichnerovi, CSc. sa podarilo dosiahnuť výnimočný výsledok – schválenie Zákona o ochrane a rozvoji územia Banskej Štiavnice a okolia. Zákon, ktorý pripravilo vedenie mesta Banská Štiavnica, bol prijatý 30.1.2002 NR SR pod č. 100 a bol publikovaný v Zbierke zákonov.Zaslúžil sa v r. 1996 o navrátenie okresu do Banskej Štiavnice a cieľavedomou diplomaciou sa mu podarilo umiestniť v našom meste inštitúcie s celoslovenskou pôsobnosťou, a to Hlavný banský úrad a Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. Vďaka príchodu týchto inštitúcií sa podstatne zlepšili podmienky zamestnanosti Banskej Štiavnice a výrazne stúplo postavenie nášho mesta v rámci hospodárskeho a sociálneho života. Zaslúžil sa o vybudovanie ČOV, vodovodu Červená studňa – Štefultov, čím sa zabezpečilo zásobovanie pitnou vodou miestnej časti Štefultov. Zasadil sa o definitívne úpravy verejných priestranstiev v historickom jadre, o ďalší rozvoj bytovej výstavby v našom meste, vytvoril podmienky na ukončenie veľkých opráv 12 historických objektov v MPR a obnovu historického jadra MPR. Po prevzatí zdravotníctva pod samosprávu mesta sa zasadil o stabilizáciu nemocnice v B.Štiavnici a vytvorenie podmienok na jej fungovanie. Podporoval banskoštiavnické banícke tradície v úzkej spolupráci s baníckym spolkom a podporoval zachovanie akademických zvykov v spolupráci s fakultami, ktoré sa hlásili k nástupníctvu po Baníckej akadémii.
Podporoval šport, činnosť banskoštiavnických kultúrnych súborov a sólistov, ktorí sa pričinili o zachovanie kultúrnych tradícií a duchovných hodnôt mesta. Zasadil sa o podporovanie významných festivalov a kultúrnych podujatí v našom meste.
Marián Lichner múdro a cieľavedome viedol Banskú Štiavnicu k všeobecnému prospechu všetkých jej obyvateľov.  Bol múdrym, dobrým, láskavým, tolerantným a šľachetným človekom, človekom s hlbokým zmyslom pre ľudskosť, ktorý vnímal potreby obyvateľov, ale chápal aj ich každodenné problémy. Trvalo zostane zapísaný v dejinách rozvoja mesta Banská Štiavnica, pre rozvoj ktorého zasvätil celý svoj život.

© 2011 OZ FÓRUM STAREJ ŠTIAVNICE, Banská Štiavnica. Všetky práva vyhradené.