logo realitycelder
Vráťme Štiavnici jej pôvodnú tvár a naše činy budú mať zmysel...

Ondrej Šaling

Ondrej Šaling

Ondrej Šaling sa narodil 15. februára 1978 v Zlatých Moravciach. Profesionálny vzťah k opernému spevu si začal budovať počas štúdia na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (Mgr.).

 

V rokoch 1998 až 2001 študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 2002 až 2010 absolvoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) štúdium operného a koncertného spevu (Mgr. art.) u prof. Magdalény Blahušiakovej a interné doktorandské štúdium (ArtD.). Počas štúdia na VŠMU spolupracoval v rámci operného štúdia s vynikajúcim slovenským dirigentom prof. Ondrejom Lenárdom, ale i s renomovanými sólistami – tenormi Petrom Dvorským a Michalom Lehotským.

 

V súčasnosti je Ondrej Šaling sólistom opery Slovenského národného divadla v Bratislave a hosťuje na domácich aj zahraničných scénach. Stvárnil postavy ako Don Ottavio, Ferrando, Tamino v operách W. A. Mozarta Don Giovanni, Così fan tutte, Čarovná flauta; Almaviva, Gianetto, Ramiro v Rossiniho operných dielach Barbier zo Sevilly, Straka zlodejka a Popoluška; Nemorino z Nápoja lásky, Tonio z opery Dcéra pluku, Carlo z Lindy di Chamounix od G. Donizettiho, ďalej sa predstavil ako Arturo z Belliniho Puritánov, Blankytný, Mazal, Živný v Janáčkových operách Výlet pana Broučka do Měsíce a Fatum a v ďalších. Medzi koncertnými vystúpeniami nechýba Requiem od W. A. Mozarta, Stabat Mater a Petite messe solennelle od G. Rossiniho, Lobgesang od F. Mendelssohna-Bartholdyho alebo Stabat Mater od A. Dvořáka

© 2011 OZ FÓRUM STAREJ ŠTIAVNICE, Banská Štiavnica. Všetky práva vyhradené.